top of page

Így alakíts ki Zero Waste életmódot - 9 tipp

Talán hallottál már embereket a "zero waste" kifejezéssel dobálózni, és láttál képeket, amin egy befőttesüvegbe gyűjtött szemetet mutogatnak. De mi is ez a zero waste pontosan? És ami a legfontosabb, ez az életmód elérhető?


A zero waste, azaz "nulla hulladék" mozgalom nevéből is adódóan, a hulladék csökkentésére és megelőzésére összpontosít. Arra biztat, hogy a termékeket ne dobd el, hanem használd fel újra vagy tovább, más célra.

A cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a hulladéklerakókra vagy óceánjaikba, ahol károsíthatják az élővilágot, és ezzel a mi életmódunkat is.


Az alábbiakban 8 környezettudatos ausztrál bloggertől inspirálódtunk, hogyan induljon az, aki szeretné minimalizálni hulladéktermelését, és környezettudatosabbá varázsolni életmódját.


Tipp: oszd meg tapasztalataidat Instagramon a #BILLENJÁT hashtaggel, aminek az a lényege, hogy megosszuk egymással, mi segít abban, hogy egy-egy új zöld szokást beépítsünk az életünkbe, vagy mi az, amivel még mindig küzdünk.


 

1. Egyszerre csak egyet. Válassz egy dolgot és csináld addig, amíg szokássá válik, aztán válaszd a következőt és így tovább.

- Vicky & David Reusable Nation


2. Csak önmagadhoz hasonlítsd magad. Összepontosíts a saját kitűzött céljaidra.

- Jennifer Nini from Eco Warrior Princess


3. Utasítsd vissza a műanyag szívószálakat. Ha szükség van rájuk, vagy szereted őket, legyen nálad mindig bambusz szívószál

- Kathryn Kellogg Going Zero Waste


4. Csökkentsd a húsfogyasztásod. Egy nap vegánul, hús nélkül annyi széndioxiddal csökkenti a kibocsájtásunkat, mint egy gallon gáz. Legyen az húsmentes hétfő, vagy egy teljes vegetáriánus/vegán hónap, a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az üvegházhatású gázok kibocsájtásának, ha megváltoztatod a táplálkozásod.

- Polly Polly Barks


5. Csökkentsd az általános fogyasztásod. Ez a legfontosabb szabály.

- Tammy Logan Gippsland Unwrapped


6. Szavazz a pénztárcáddal. Olyan helynek add a pénzed, aki rászánja az időt és energiát, hogy elérhetővé tegye az innovatív megoldásokat. Inspiráld erre a kissebb vállalkozásokat is.

- Margaret Cyr Sustainable Millennial


7. Minden lépés, amit megteszel, mindegy milyen kicsi vagy nagy, igenis sokat számít egy hónap, aztán egy év és mégtöbb múltán. (és igen, abszolút kezdheted mindössze olyan lépésekkel, amik a legizgalmasabbnak ígérkeznek)


8. Vonj be másokat is az utazásodba, hogy legyen kivel megosztanod a sikereidet.

- Amanda Chapman Waste-Free Land


+1: vásárolj piacon a saját vászontáskádba. Már ezzel rengeteg csomagolástól óvod meg magad, szebb lesz a hűtőd, tisztább a konyhád és egészségesebb az étkezésed. - Raw Coconut: Kókusztálak, www.kokusztalak.hu




Következő lépésként inspirálódj itt, hogyan tudod elkezdeni alakítgatni élettered, otthonod vagy munkahelyed úgy, hogy egy tisztább, környezettudatosabb és egészségesebb légkört tudj teremteni, ezáltal pedig harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb életet élni.



bottom of page