top of page

Így teremtsd meg otthon a trópusi esőerdők érzését - 3 egyszerű tipp

"Minél közelebb van az ember a természethez, annál szabadabb és tisztább, mind a gondolataiban, mind pedig a cselekedeteiben." - Jurij Ritheu

És annál jobban érzi magát a bőrében! Ez bizonyított tény. Okosabbak, szebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak vagyunk ha közel vagyunk vagy csupán közel érezzük magunkat a természethez!



EGY KIS BEHIND THE SCENES

 

Ha még nem olvastad posztunkat arról, milyen érzés volt belecsöppenni az esőerdei életbe és honnan vesszük az inspirációt, megtalálod ezen a linken:

https://www.kokusztalak.hu/post/úristen-de-visszamennék-trópusi-utazónapló



Azt, hogy a színek és formák hatással vannak érzelmeinkre és kedélyállapotunkra, a FengShui réges-rég tudja és alkalmazza. Ha kicsit távolinak tűnik a keleti világ számodra, akkor nyugati nyelven:

az agyhullámok mérésével pontosan le tudjuk képezni, hogy az adott színt néző emberben milyen kémiai reakciók mennek végbe és ezáltal, hogyan befolyásolják hangulatát.


Az agyhullámok eredményei kimutatták a zöld szín élénkítő hatását, mely alkalmas a regeneráló mély relaxációra és az immunrendszer javítására. Zöld színt nézve a pulzus is az átlagosnál alacsonyabb. Ezzel összhangban a zöld szín pihentető, nyugodt és barátságos színként írható le.


A zöld szín feltölt és gyógyít. Mert a természet színe. Az ember otthonának a színe.


Tehát levonhatjuk a következtetést: nem csak az nyugtat meg minket, ha kimegyünk a természetbe, de az is, ha leutánozzuk otthon a természetet.


Még kb. tíz éve olvastam egy cikket a National Geographic magazinban, amelyben a New Yorkban élő emberek kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát mérték az alapján, hogy természetet ábrázoló képeket, motívumokat és anyagokat helyeztek el megfelelő mennyiségben az otthonukban és a munkahelyükön. Az eredmény megdöbbentően pozitív hatású lett!

Azóta nagyon sok helyen alkalmazzák ezt a taktikát a munkahelyeken, főleg a multinacionális fejlesztő vállalatok.


Volt is szerencsém Magyarország egyik vezető fejlesztő cégénél dolgozni, ahol valóban azzal teltek a napok, hetek, hónapok, sok meeting és workshop, hogy tanultuk: hogyan tudunk olyan teret létrehozni, ami a lehető leginkább kedvez a wellbeing-nek, azaz annak, hogy az ember ne azt érezze, kötelező helyszínre, dolgozni jött, hanem azt, hogy megérkezett arra a nyugtató, inspiráló helyre, ahol jól érezheti magát és kiteljesedhet.


Lássuk hát, mit tudnak a nagyok, és mi az a 3 ötlet, amit ebből Te is is meg tudsz valósítani.

 

1. SZÍN

Nem csak a zöld szín hozza el Neked a trópusi feelinget, de kétségkívül ez a leghatékonyabb.

Még véletlenül se fesd most az összes falad zöldre, mert az nyomasztó lenne. A kulcs a minimalizmus. A kevesebb több elve.


A falakat ajánlott fehérre vagy nagyon picit meleg fehérre festeni és a színekkel azon kívül, a berendezésekben játszani. Személy szerint én imádom az Indonéz belsőépítészetet, ahol a legtöbb tárgy természetes anyagból készül, mert fantasztikusan hozza a trópusi érzetet, nem mellesleg a természet tiszetettudó kiteljesedését az otthonomban.


A padló legyen sötét vagy világos, de mindenképpen kőből - a tisztaság és hosszan tartóság miatt - valamint fa mintázatú a természetesség érzete miatt.


A növények jelképezik a nyugtató zöld színt!

Aranypálma, páfrány, bonsai, és az anyósnyelv néhány példa a lakásban tökéletesen funkcionáló növényekre. Orchideát is bátran alkalmazz, azonban ezt ne tedd hálószobába, mert élősködő növény lévén, elszívhatja energiáidat, fáradékonnyá tehet.



2. HANGOK

A hangoknak nagyobb szerepük van közérzetünk kialakulásában, mint gondolnád! Kémiai reakciókat indítanak el bennünk. Képzeld el, létezik egy olyan cég, akit úgy hívnak, The Sound Agency. Volt szerencsénk Julian Treasure előadását Budapesten meghallgatni, és mit mondjak, fantasztikus! Zseniálisan adta át a hangok által kiváltott érzelmek mennyiségét és minőségét, és adta tudtunkra gyakorlati példán keresztül, hogyan képesek a hangok gyógyítani minket.


Gyógyító hatással vannak ránk a természet hangjai, az gyenge eső, a tenger lágy hullámzása, de legfőképpen a madarak éneke. Evolúciónk során ahhoz alkalmazkodtunk, hogy amikor a madarak nyugodtan csiripelnek, akkor minden rendben van.


Nos ezt az érzést bármikor könnyedén tudod implementálni életedbe, otthonodba, ugyanis rengeteg, kifejezetten erre a célra fejlesztett háttérhang körül tudsz mazsolázni. Ez egy a sok közül, ráadásul az appot letöltve ingyen tudod hallgatni.


Hagyd el a zenét 21 napra, helyettesítsd ezzel a zenével, csak halkan, otthon és az irodában, fülhallgatóval vagy hangosan és figyeld meg, hogyan érzed magad 21 nap után.



Angolul itt tudod megnézni Julian előadását.





3. FORMÁK, TÁRGYAK


A minimalizmus egyik legfontosabb pontja a hulladékmentesség! Amíg van szemét, addig fennáll a tennivaló szükségessége, így a zero waste életmód az egyik legfontosabb a kényelmes és természetközeli életmód kialakításához.


Ausztráliában és Balin is az tetszett nekünk a leginkább, hogy milyen sokféleképpen tudják felhasználni a természet adta lehetőségeket, így kikerülve a gyártás szükségességét, ami nem csupán tisztább életmódot eredményez, de a bolygónkra zúduló fenntarthatatlan műanyag és egyéb, le nem bomló termékek gyártásának is elejét veszi.


Ahol tudsz, használj bambuszból készült termékeket. Ezek tökéletesen kiváltják a fa, a műanyag és pamut anyagokat, ráadásul a bambusz termelése sokkal fenntarthatóbb is mint említett társaié.


Ahol nincs bambusz, ott részesítsd előnyben a továbbhasznosított vagy újrahasznosított eszközöket!





fedezd fel a természet legnagyobb ajándékát - hogyan lesz a kókuszdióból kókusztál




bottom of page