top of page

A Kókusztálak Interjú

Ez nem hulladékmentes! Ez hulladékból készült!


Minden évben kókuszhéjak billióit égetik el szemetként, vagy kerül a hulladéklerakóba. Ezek a kókuszhéjak kerülnek újrahasznosításra, melyekből olyan környezetbarát tálakat készítenek, amelyekből ehetsz. Ráadásul újra felhasználhatók, és megfelelő ápolás mellett akár egész egy egész életen át kitartanak!


Milyen érdekes, hogy a #zerowaste termékeket Magyarországon leginkább a #hulladékmentes kifejezéssel illetjük. Ha nem tudnánk, hogy a szó arra vonatkozik, hogy a termék nem végzi le-nem-bomló hulladékként, akkor akár azt is jelenthetné, hogy hulladék nem lett felhasználva a gyártásánál. Pedig az milyen jó lenne! És van is ilyen!


A #kókusztál kókuszdióhéjból, a hozzá tartozó evőeszközök a fabútorok készítésénél keletkező felesleg faanyagból készül, ezzel 100% fenntartható és környezetbarát termékek.



Interjú Jake McKeon-nal, a kókusztál workshopok ausztrál vezetőjével


A Coconut Bowls alapítója
Jake McKeon

 

HOGYAN KEZDŐDÖTT?

 

Az egyetem után két évig dolgoztam üzleti tanácsadóként egy pénzügyi alapkezelő társaságnál. Sokat tanított nekem de hamar rájöttem, hogy nem akarok öltönyt viselni más másnak jelenteni.


Elindítottam hát néhány online kereskedelmi vállalkozást.

Az egyiket „Super Mix Me” -nek hívták, ami egy acai termék. Nagyon népszerű volt, és ezáltal fedeztem fel a kókusz tálakat. Éppen Balin voltam egy kókuszhéjfeldolgozó kézművesnél, ahol láttam ahogy a helyi kézművesek különböző dolgokat véstek a héjra, és főként gyertyaként használják.

A közösségi médiában, a marketingben és az egészségügyi területeken szerzett addigi tapasztalataim miatt gondoltam, ha ezt egy tálként tudnánk értékesíteni, amiből az emberek biztonsággal ehetnek ételeket, arra hatalmas piac lenne.

Becsomagoltam 100 db-ot a bőröndömbe, és hazavittem Ausztráliába. Feltettem a Super Mix Me weboldalamra és Instagramra és egy hónapon belül eladtam őket. Visszamentem Balira és hoztam még 500-at. Ezek is gyorsan elkeltek. Visszarepültem két barátommal és ezúttal több, mint 2000-ret hoztunk együtt haza.

Sajnos nem hoztunk hozzájuk iratokat, így megállítottak a vámellenőrök, de végül sikeresen behozhattuk őket Ausztráliába. A kókusztálak már jobban mentek, mint az acai termék. Ekkor jöttem rá, hogy óriási üzleti lehetőség, ráadásul az is kiderült számomra, hogy konkrét problémát képes orvosolni.

 

MI EZ A PROBLÉMA?

 

Ahogy Bali elhagyatottabb vidékein járkáltam, egyre többet láttam embereket kókuszhéjakat égetni az út szélén, úgyhogy elkezdtem jobban beleásni magam ebbe a történetbe. Így jöttem rá, hogy Balin évente több billió kókuszt dolgoznak fel a vizükért, a húsukért és olajukért.

Aktívszén készítéshez is a kókuszt használják. De bármennyire is sokoldalúan fel lehet használni a kókuszt, ezek a helyi farmerek szegénységben élnek, kivéve ha kereskedelmi mennyisége termelnek.

Ez utóbbi esetben a farmereknek fizetniük kell azért, hogy a kókuszdió héjait elszállítsák és megsemmisítsék. Ez egy nagyon költséges dolog számukra. Ráadásul a héjak 99%-a a szemétlerakón vagy égetőben végzi, ezzel sajnos hozzájárulva a széndioxid kibocsátásnak.



 

MI VOLT A KÖVETKEZŐ LÉPÉS?

 

Nos, nem egy rakétatudomány összekötni ezt a problémát a műanyagtényérokéval, amik szintén kárt okoznak a természetben. Tehát ha adott egy termék, amit a mindennapjainkba tudunk illeszteni ugyanazzal a céllal, mint a műanyag tényérokat, hát itt az idő elővenni és használni ezt a megoldást.

Kezdeti lépésként megrendeltem 15 000 db kókuszdióhéj összegyűjtését és tállá formálását.

 

HOGY SIKERÜLT AZ ELSŐ RENDELÉSED?

 

Nos, rájöttem, hogy mindössze 10%-ot lehet felhasználni. Ez a nemzetközi kereskedelemben való tapasztalatlanságom eredménye. Nem volt minőségellenőrzésünk, sem guideline-unk. Néhány héj túl vékony volt, más túl vastag. Illetve szerettem volna ha ezek a tálak vegánok. Amit nem realizáltam kezdetben, az az, hogy méhviasszal polírozták a tálakat. Hamar felfedeztük a kókuszolajjal való polírozás sikerességét. De egy polírozás nem elég arra, hogy fényesre és tisztára hidratáljuk a héjakat ahhoz, hogy alkalmas legyen étkezésre. A kókuszhéj pórusos, a kókuszolaj pedig csak átmeneti megoldás, ami azt jelenti, hogy egy idő után ezek a pórusok újra megnyílnak. Ezért minden vásárlónknak azt javasoljuk, hogy rendszeresen polírozzák újra a tálakat, így kivéve részüket a tálak életében.

Ez olyan mintha gondját viselnéd a táladnak. Téged tükröz. Ez egyedülálló a földön.

Sok pénzt vesztettünk az első rendelésen, de aztán saját erőből újrakezdtük.



 

MIT CSINÁLTATOK AZ ELSŐ RENDELÉSSEL?

 

Elajándékoztuk, illetve eladtuk nagyon alacsony árért azoknak akik gyertyát vagy kaspót akartak csinálni belőlük. Aztán arra is réeszméltünk, hogy a nyugati kultúrában tökéletesen lehetne alkalmazni őket talajjavításra, termőföldhöz mulcsként, fenyőkéreg helyett.


 

SZÓVAL HA ELFELEJTENÉM ÚJRAPOLÍROZNI A TÁLAM, AKKOR CSAK ÖSSZE KELL TÖRNÖM ÉS HASZNÁLHATNÁM TALAJJAVÍTÓNAK?

 

Igen, megtehetnéd. Azonban én azt javaslom, használd palántázásra. Tedd a kertedbe vagy a lakásba mert nagyon jól fog mutatni. Egy kókuszdió héj csak kevés mulcsot fog adni, viszont ha növényt teszel bele, ugyanazt éred el, javítja a szerkezetét.


@_sketchcoffeeandart

 

NAGYON SOKOLDALÚ TERMÉK! HOGYAN MENTÉL TOVÁBB?

 

Sok keresgélés és informálódás után rájöttem, hogy Vietnam jobb hely a kókuszdióhéjak begyújtésére, mert míg Balin inkább a vizéért termesztik, használják a kókuszokat, úgy Vietnamban inkább az olaját gyűjtik a szépségiparnak. Ehhez hosszabb ideig kell érni hagyni a kókuszokat. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő víz tovább hidratálja a héjat és magasabb lesz az olajkoncentrátuma is. Ez pedig nekünk nagyon előnyős, mert az idősebb kókuszdióhéj vastagabb, erősebb és ellenállóbb, ráadásul kerekebb is alja, így könnyebben ül meg egyenes felületen.


 

HOGYAN VITTED A VÁLLALKOZÁST VIETNAMBA, MIUTÁN EZEKET FELFEDEZTED?

 

Megkerestem kókuszfarmokat és fizettem nekik, hogy válogassák szét a héjakat. Így a közösség most azért kapott pénzt, amiért korábban nekik kellett fizetniük. Kiválogatják nekünk a tökéletes méreteket, ami olyan 12-14 cm szélesség és 6 cm magasság. Ezeket elvisszük a workshopunk helyszínére, ahol helyi kézművesek tálakat készítenek belőlük, teljes mértékben kézzel készítve.


 

SEMMIT NEM CSINÁL GÉP?

 

De, van néhány homokszórónk felszerelésünk. Ezen kívül minden más kézzel történik. Már van egy 12 fős csapatunk, akik mint ugyanabból a közösségből jöttek, sőt, sokan ugyanabból a családból. Együtt havi 10 000 db-ot készítünk, ami az idei karácsonyi időszakra felugrott 30 000-re. Ez további együttműködésekhez segít minket további farmokkal és közösségekkel.


 

AHOGY NÖVEKSZIK A CÉG, SZERETNÉL ÚJABB KÖZÖSSÉGEKET BEVONNI VAGY HELYBEN TARTANI VIETNAMBAN?

 

Szeretnék a világ minden táján ilyen workshopokat kialakítani. Jelenleg Indonéziában és Vietnamban van. Indonéziában kevesebb tálat gyártunk viszont ők csinálják a kanalainkat, villáinkat és bambusz szívószálainkat. Logisztikailag jobb ha több helyen van workshopunk, mert a szállítást nézve rövidebb az út, ami kevesebb károsanyag kibocsátást eredményez, illetve mivel gyorsabban célba ér, így olcsóbb is.

Ezen kívül lehetőségeket tudnánk teremteni mégtöbb embernek, akik olyan országban élnek, ahol terem kókuszdió és továbbra is hulladékot jelent.


 

EZEK NYILVÁNVALÓAN A VILÁG LEGNAGYOBB KÓKUSZDIÓ-TERMELŐ HELYEIN LESZNEK

 

Mindenképpen. A Csendes-Óceánon, Fijin és még néhány helyen.


 

JÓL HALLOTTAM, HOGY EGY VEGÁN RECEPTKÖNYVETEK IS VAN?

 

Igen! Úgy hívják Vegán tálak vegán lelkeknek.

100 egyedülálló receptet tartalmaz a közösségünk 100 tagjától. Ők olyan emberek, akik inspirálnak minket. Minden recept 100% növényi alapú és kókusztálban lett fényképezve. Többek között így szerettünk volna vissza is adni a közösségünknek, akik támogatnak minket. Nagyon szerencsések vagyunk mert naponta több 100 képet tesznek fel a közösségünk tagjai a közösségi média csatornákra. Nekik óriási szerepük van abban, hogy ekkorára nőttünk és, hogy minden nap újabb és újabb embereket érünk el az üzenettel, amit képviselünk.


 

MIND EGÉSZSÉGES RECEPT?

 

Abszolút. Erősen kapcsolódik a kókusztál az egészséges életmódhoz. Egy olyan termékből eszel, ami hulladékból lett megmentve és 100% természetes. Próbálj csak meg valami egészségtelent tenni a kókusztáladba. Nem működik. Kipróbáltam, nem működik.

Van egy mentális lenyomata és ez a mentális riasztó arra biztat, hogy valami egészségeset kell ebből ennem.


 

JÁR BÓNUSZ A KÖNYVHÖZ?

 

Persze! Csomagban lehet kapni egy tállal, kanállal és villával, hogy minden receptet újra és újra el lehessen készíteni ugyanabban a tálban.


 

VAN KEDVENC RECEPTED A KÖNYVBŐL?

 

Túl nagy a választék. Még nem ettem át magam rajta. Van recep minden napszakra, édesség is és rágcsálnivaló is. Én nem tudok túljutni a smoothie tálakon. Tess Begg acai bowl-ja például tartalmaz néhány olyan összetevőt, amit más nem tenne bele. Ettől igazán különleges ízvilága van. Szuper édes. És szuper egészséges.








bottom of page