top of page

Hová lesz a víz a bolygónkról? 💦🌴

Földünk nem csak közelít a vízkrízishez, a katasztrófahelyzet már kialakult a szennyezet és kevés ivóvíz formájában. Összegyűjtöttük 10 mindennapi tárgyról, mennyi víz szükséges az előállításukhoz.



Egy ember napi 80-100 liter vizet használ el a vécéöblítéssel, fürdéssel, mosogatással, mosással és a kert öntözésével. És ebben a számban még nincs is benne az a vízmennyiség, amelyet a használati tárgyaink, ételeink előállításához használnak fel. Bár a víz megújuló erőforrás, ám az édesvízkészletünk véges.

Pamutpóló Egy sima, egyszerű pólónak nagyobb a vízlábnyoma, mint gondolnánk: 2 700 liter vizet használnak fel a gyártása során. A poliészter felsők előállítása valamennyivel kevesebb vizet igényel, viszont több kőolajat kell feldolgozni hozzá.

Farmer Mintegy 7 570 liter vízre van szükség egyetlen farmernadrág legyártásához. Ebben benne van a pamutgyártás és a varrás folyamata is. Körülbelül a felével lehetne csökkenteni ezt a vízigényt, amit mi sem mutat jobban, minthogy a Levi’s elérte, hogy 3 777 liter vizet használjanak csak fel egy nadrág előállításához. Kávé Jelentősen több, mint egy csésze víz kell egy csésze kávéhoz. A növény gondozása, szüretelése és fogyasztásra kész előállítása során 140 liter víz fogy el ahhoz, hogy mi egy csészével megihassunk. Sajnálatos módon egyetlen módon tudunk környezetbarátabb módon kávézni: ha nem iszunk annyi kávét. Sör és bor A négy fő összetevő a sörben a komló, a maláta, a sörélesztő és a víz. Körülbelül 75 liter szükséges ez utóbbiból ahhoz, hogy mi egy pohárral felhörpinthessünk. De a sörgyártók már igyekeznek kifejleszteni az alacsonyabb vízigényű gyártási metódusokat. A borkészítés jelentősen több vizet igényel, mint a sörgyártás. A növény gondozásától az edények tisztításáig közel 3 300 liter vizet használnak fel, míg az üvegbe kerül a bor.

Ásványvíz A műanyag flakon gyártásának a listán szereplő többi dologhoz képest alacsonyabb a vízigénye. Kicsivel több, mint 1 liter kell egy palack előállításához, ám a kőolajfeldolgozásról is említést kell tenni, amit megspórolhatunk a kulacsok és palackok újrafelhasználásával. Okostelefon és számítógép Bár jobb, ha a telefon és a víz nem találkozik, az okostelefonok mégis vízből születnek. A gyártási folyamathoz ugyanis több, mint 12 800 liter víz szükséges. Ezt a vízmennyiséget főleg az alkatrészek előállításhoz használják fel. Minden egyes chipet, amit beépítenek a készülékbe, több mint harmincszor kell átöblíteni. Több chip, több víz – röviden így foglalhatjuk össze, mi a helyezet a számítógéppel. 27 000 liter víz fogy el egy számítógép előállításához.

Pelenka Már az a 34 liter víz is soknak tűnik, ami egy darab eldobható pelenka előállításához kell, hát még, ha belegondolunk, hogy közel 12 ezer darabot elhasznál egy kisbaba, mire szobatisztává válik. Bár eleinte macerásabbnak tűnhet, de ha valaki veszi a fáradtságot, használhat textilpelenkát az eldobható helyett. Húsok Fél kilogramm marhahús előállításához 6800 liter vizet kell felhasználni. Ebben a jószágok gondozásától a tányérra kerülésig benne van az összes vízigény. A disznóhúsnál valamivel jobb a helyzet, 2180 liter víz szükséges fél kiló sertéshús étellé válásához, ez harmada a marháénak. A csirkének pedig még kevesebb, 1809 liter a vízigénye. Ha környezettudatosan szeretnénk táplálkozni, minél több húsmentes napot iktassunk étrendünkbe, mivel a növénytermesztés vízlábnyoma sokkal alacsonyabb lehet egy adag ételre lebontva. Csokoládé Egy tábla csokihoz 1703 liter vizet kell felhasználni. Ennek nagyobb része a növény neveléséhez szükséges. Ám ennek nagyrésze esővíz, köszönhetően a kakaótermő vidékek éghajlati adottságának. Kutyaeledel Egy közepes tálnyi állateledel gyártásának vízlábnyoma körülbelül 757 liter. Több, mint a fele ennek a mennyiségnek az alapanyagként szolgáló jószágok etetéséhez, itatásához szükséges, és csak a többi megy magának az eledelnek az előállítására.




Összességében elmondhatjuk hát, hogy a gyártás/előállítás óriási hatással van a Föld vízkészletére. Megoldás lehetne az, ha a gyártók egyszercsak azt mondanák: " Hú de sok vizet használok, mától inkább kevesebbet gyártok! " vagy az, ha ezen információk birtokában mi magunk csökkentjük a fogyasztásunkat, az igényeinket. Neked mire van feltétlenül szükséged a fenn felsoroltak közül?


Tudatos megoldást kínál a Kókusztálak.hu, ahol a legtöbb termékhez nincs szükség gyártásra. Ilyenek például a kókusztálak, amelyeket a természet alkot és ember formál valódi kókuszdiókból.

Mutatsd meg elhivatottságod azzal, hogy lecseréled, amit le tudsz - ezzel példát mutatva önmagadnak és másoknak.



Szerezd be a Te kókusztálad még ma.




bottom of page