top of page

Úristen de visszamennék! - trópusi utazónapló

Sétálni menni este 11-kor Trinity Beachen, Ausztrália esőerdejében, beledugni a lábunkat a 34 fokos, puhán hullámzó tengervízbe miközben papagájok ezreit hallgatni, ahogy épp közösségükben beszélgetnek és elmerülni a mély csendességben, amit csak a trópusi fák susogása zavar meg, majd beleszippantani a friss 27 fokos levegőbe, amit az éppen 9 perce elállt csendes zivatar hűtött ilyen finomra...nos, ez maga a mennyország.




ÁLOM CSUPÁN?

 

Tudod mi a különbség a nyaralás és az utazás között? Előbbi ellazít, utóbbi tanít. A legnagyobb dolog, amit megtanultunk értékelni utazásaink során az a bolygó, amelyen élünk.

Ausztrália, Bali, Új-Zéland, Kuala Lumpur, Monaco, Adu Dhabi, Olaszország, Ausztria és még sorolhatnánk, megtanította nekünk, hogy a világ egy könyv, és aki nem utazik, csak egyetlen lapját olvassa el.


Gyerekkori álmom volt Ausztráliába eljutni, ne kérdezd miért, csak úgy jött. Gimi után fejvesztve kerestem a lehetőségeket, hogyan lehetne kijutni tanulni slash dolgozni slash tökmindegy, csak lenni. Az egyik ügynök zseniálisan összefoglalta azt a pár, kereséssel töltött hónapomat: "Gyere vissza ha lesz legalább másfél millió Ft-od"

Most komolyan. 18 évesen szerinted hogy hangzott ez nekem? Kb. úgy, hogy "Gyere vissza ha már jártál a Holdon".


Pár év múlva kiderült, hogy azért szorgosan dolgozva és a pénzt nem elherdálva, az a másfél millió Ft nem olyan veszélyes azért. Így elhatároztam, hogy megyek.

Valahogy minden összejött. Valahogy körülöttem mindenki olyan segítőkész lett. Talán ez lehet az, amikor a helyes utadra lépsz és egyszercsak minden olyan könnyűvé válik!


HELLO TROPICAL!

 

3 hónap sok idő, azt megszervezni pedig - úgy, hogy tudod, valószínűleg nem mész vissza többet - hát, nem kis kihívás.

Szóval úgy volt, hogy a nagy turistás helyeket nézzük meg, koncentrálva a nagyvárosokra, mint Perth, Sydney és Brisbane. Úristen, de jó, hogy végül nem így lett!!!!

Képzeld el, hogy már ott a helyszínen lecseréltük Sydney-t az északi részeken lévő esőerdőkre. Úgy voltunk vele, hogy városban nőttünk fel, inkább valami újat, izgalmasat néznénk meg, fedeznénk fel. Hallelujah, életünk legjobb döntése volt!


Trinity Beach, Port Douglas, Cape Tribulation és Daintree, keress rá ezekre a helyekre és szerintem érezni fogod, hogy mennyire más, mint ahova mondjuk ki tudsz ugrani nyaralni Budapestről. Ezek a helyek a valódi dzsungel! Ahogy egyik nap Canopy túrára mentünk, pont azon gondolkoztam, hogy ez tisztára olyan, mint a dzsungel könyvében. Létezik!


A dzsungelt lehet imádni és lehet utálni, de egy biztos: tiszteled. Tiszteled az erejét, az összetettségét, a tökéletességét és azt az erőt, amit Hawaii-n mana-nak neveznek.


AINA ÉS MANA

 

Hawaii őslakosainak és szerencsés lakóinak teljesen más a gondolkodása, mint az átlagembernek. Ők a természetnek (hawaii nyelven Aina) élnek, nagyon szoros kapcsolatban az óceánnal és az erdőkkel. Ha láttad a Moana-t, akkor tudod. Azt mondják, amikor az erdőben járva úgy érzed, feltöltődsz energiával, az a természet apró szellemeinek műve, akik ott lapulnak minden növényben, a tiszta levegőben és a szél susogásában. Egyszerűen megmagyarázhatatlan az az energia ami feltölt ott. Ezt az energiát ők mana-nak nevezik. A mana mindenhol jelen van, az életed minden területén. Azzal, ahogyan élsz, az életmóddal, amit követsz, nyerhetsz és veszíthetsz manát.


Igen! Pontosan ezt éled át a dzsungelben! A mana szellemeket, ahogyan összekapcsolnak az ainával. Talán elég spirimirin hangzik, bocsánat, egyszerűen nehéz megfogalmazni, szavakba önteni. Szóval felemelő a természetben lenni!


A Daintree-ben töltött 2 hét alatt esővízzel fürödtünk, napkollektorok gyűjtötték nekünk az áramot, internet és térerő nem volt.. Hajnalban keltünk, füvet nyírtunk, pálmaleveleket gyűjtöttünk és felszedtük az aznapi érett gyümölcsöket: mangót, ananászt, lime-ot, passion fruitot, papayát. Még a zöldtealeveleket is a kertből szedtük.

Persze vannak krokodilok, medúzák, mérges gyíkok, pókok és kígyók de tudod, hogy ez miért jó?


Mert ez az ÉLET.



És ez az az érzés, amit hazahoztunk onnan. Az élet izgalmas, az élet tele van szépséggel és az élet ott rejlik minden apró dologban. Az embernek nem keresnie kéne a boldogságot, hanem eltávolítani mindent, ami nem boldogság, mert ez a fantasztikus érzés ott van mindenben - a natúr természetben!


Hogy tudnánk-e a dzsungelben hosszabb ideig élni? Nem tudom. Lehet. De egy dologban egészen biztosak vagyunk. Ezt az érzést el kell hoznunk a mindennapokba, bárhol is legyünk. Muszáj. Mert így teljes a boldogság.


olvasd el a következő cikkünket arról, hogyan tudtuk ezt a trópusi életérzést és a természet tiszeletét elhozni a mindennapjainkba

JUNGLE AT HOME - KATTINTS IDE






bottom of page